Identiteit, wie ben ik?

Wij leven in een wereld waar angst zich laat zien in allerlei vormen. Ik zie/hoor dat mensen het laten zien door hun boosheid te uiten, zich niet meer veilig te voelen, bang zijn hun identiteit kwijt te raken….
Alles wordt zo uitvergroot door steeds extremere vormen aan te nemen. Alles wil gezien zijn. De diepste angsten die nog aanwezig zijn in onszelf worden wakker. Datgene wat nog onbewust is wordt zo uitvergroot dat je erna MOET kijken.
Dit werkt van twee kanten. Aan de ene kant wordt er van alles uit de kast gehaald om ons in die angst te houden en aan de andere kant is het juist een grote mogelijkheid om uit die angst te komen, je er bewust van te worden, erna te kijken en dan los te laten.
Als het bijvoorbeeld gaat over discriminatie of verlies van je werk, wat voor emotie laat zich als eerste reactie in jou zien/voelen. Ben jij je bewust van die emotie zodat je erna kan kijken, of zit je er gelijk zo in dat je alleen maar vanuit die emotie kan reageren, en misschien zelf zo dat je er geen controle meer over hebt.
Hier zit geen oordeel aan vast. Het is wat het is op dat moment en wat het jou van jeZelf laat zien. De enige die (je) hierover kan (ver)oordelen ben jezelf.

Als ik mij bijvoorbeeld bedreigt voel in mijn identiteit doordat anderen bepalen hoe ik te leven heb, dat ik mij aan hoor te passen, zoals het in de socialmedia duidelijk werd door de Pieten discussie, dan laat het iets over mijzelf zien. Als ik niet werkelijk weet/voel wie ik ben, mijn identiteit niet werkelijk ken, identificeer ik mij met alles wat buiten mijzelf is. Als er dan veranderingen komen omdat anderen geraakt zijn in hun identiteitsstuk, dan krijg je problemen die aan de buitenkant uitgevecht worden, terwijl het allemaal in mijzelf zit. Als de Pieten van kleur moeten veranderen wordt mij een stuk van mijn identiteit weggenomen. De ander voelt zich in zijn identiteit (huidskleur) gekwetst, oude onverwerkte pijnen komen aan beide kanten naar boven die op dat moment alleen vanuit emotie worden gezien en niet wat ze werkelijk willen zeggen. De emoties lopen hoog op en iedereen wijst naar elkaar, waardoor het ware pijnstuk/angst in jezelf weggedrukt wordt en niets wordt opgelost.

Dit als voorbeeld genomen te hebben, het speelt zich op zoveel meer gebieden in ons leven af. De Mens die zijn Identiteit en alles wat die ‘denkt’ te zijn van buiten zoekt en invult, die komt bedrogen uit.
Zelfbedrog en Illusie.

Wij zijn verleert om ons als MENS te zien. Wij identificeren ons met ons naam, lichaam, huidskleur, huis, auto, status, religie en ga zomaar door, maar dat is niet wie wij zijn.


Wij zijn Mens!


Aan jou om erachter te komen hoe dat in jou zit. Als jij in jeZelf durft te kijken, na jou angst en wat jij weggestopt hebt dan wordt jij je weer bewust wie jij werkelijk bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s